Is gezondheid genetisch bepaald? Of heb je daar zelf invloed op? Ik ben overtuigd van dat laatste. Door het DNA dat je meekrijgt van je ouders kun je te maken krijgen met een gezondheidsprobleem. Maar dat wil nog niet zeggen dat het probleem daadwerkelijk optreedt. Het betekent puur dat er in bepaalde omstandigheden een grotere kans is dat het optreedt. Je zult dus zelf moeten werken aan een gezonde balans in je leven. En dat valt niet mee.
De meeste gezondheidsproblemen zijn stofwisselingsproblemen, allemaal te wijten aan onze voeding en daarmee het gebrek aan vitaminen, mineralen en sporenelementen. De verpakte levensmiddelen die tegenwoordig in de supermarkt te koop zijn, zitten vol met synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen. Ook aan E-nummers, bewerkte vetten, kunstmatige zoetstoffen, aspartaam en mononatriumglutamaat (E621) is er geen gebrek. Kortom: in ons voedsel zit van alles een beetje. Ongeveer 5.000 voedingsmiddelen, bovenal frisdranken, zitten vol met fructose en glucose (suiker). Dat krijgen we in grote hoeveelheden binnen. En de geraffineerde koolhydraten in alle witmeelproducten, waaronder witbrood, pizza, pasta, gebak, koek en friet, dragen zeker niet bij aan onze gezondheid. Sterker nog: het zijn de veroorzakers van veel gezondheidsproblemen waar we in de Westerse wereld mee te maken hebben. Denk aan obesitas, hart- en vaatziekten, artrose en kanker. Lees hier meer over in de gids Wat zit er in uw eten? van Corine Gouget en Will Jansen.
Wil je gezond blijven, dan moet je de omslag maken naar eerlijke voeding. Naar voeding die vrij is van alle bewerkingen en toevoegingen hierboven. De balans zoeken. Een dieet dat bestaat uit 50% gezonde vetten, 30% eiwitten en 20% koolhydraten is in balans. Daarmee heb je zeker invloed op je gezondheid. Maar dan in positieve zin. In mijn volgende column ga ik hier verder op in.